Povídání o pylu

Pyl je pro včely nezbytnou bílkovinou složkou výživy. Do úlu jej přinášejí včely létavky na zadním páru nohou v podobě tzv. rousků, když jej předtím nasbíraly na květech rostlin. Již při rouskování do něj přidávají nepatrné množství nektaru, rouskování usnadňuje a drží pylová zrna pohromadě. Současně nektar napomáhá ke kvasnému procesu, který usnadňuje stravitelnost pylu. V úlu včely létavky pyl odloží do buněk a úlové včely jej hlavičkami upěchují. Je-li buňka přibližně ze 2/3 zaplněna je pyl zakonzervován tenkou vrstvou medu.

Včela s pylovým rouskem.
Včela s pylovým rouskem.

Složení pylu je velmi proměnlivé, jednotlivé druhy se mohou mnohonásobně odlišovat v jednotlivých složkách. Rozhoduje o tom rostlina z níž pochází. Všeobecně můžeme říci, že hlavní složkou je bílkovina, která může obsahovat až 25%. Dále zde nalezneme tuky, cukry, škroby a celou řadu minerálů. Nemalou část tvoří sporopolenin, je to velmi pevná a odolná látka tvořící obal pylového zrna. Paleta barev pylových zrn je pestrá - světle šedá, mnoho odstínů žluté, červené a hnědé, ale též modrá (svazenka vratičolistá). Právě podle barvy rousků přilétajících včel odhaduje včelař, které rostliny včely navštěvují.


Využití pylu

Díky svému složení pyl využívají především sportovci, ale také osoby s oslabeným organismem, jako potravinový doplněk. Chuť pylu je příjemně mírně nakyslá.

Rouskový pyl.
Rouskový pyl.

Včelař může získat pyl ve dvou kvalitách. Rouskový pyl je mnohem dostupnější, je však pro lidský organismus nevyužitelný. Plástový pyl je stravitelný, ale získat jej je velice zdlouhavá práce vyžadující nekonečnou trpělivost. Tento rozdíl je zapříčiněn pevným obalem pylového zrna. Pyl uložený v plástech prošel kvasným procesem a obal pylových zrn byl narušen. Rouskový pyl tímto procesem neprošel, proto je nutné tento proces vyvolat uměle. Postup je následný - převaříme 25 ml vody, po vychladnutí přimícháme 15 g medu a 100 g rouskového pylu. Tuto hmotu necháme 3 dny v otevřené sklenici nebo misce na teplém místě. Takto zpracovaný pyl můžeme zamíchat do jogurtu nebo medu a konzumovat